9 miljövänliga städtips för kontoret

9 miljövänliga städtips för kontoret

Rut gör rent - städtjänster privat och företag
Städexperten Maria tipsar om hur man gör rent på några av de svåraste ställena samt hur man blir av med dålig lukt.

Ibland krävs det en storstädning av arbetsplatsen. Städexperten Maria Kjerstadius tipsar om hur man gör rent på några av de svåraste ställena samt hur man blir av med dålig lukt. Alla städtips är dessutom helt gröna utan rengöringsmedel och kemikalier.

Ett välstädat kontor utan damm och smuts är viktigt för att hålla en god arbetsmiljö. Många människor som har allergier känner av när arbetsplatsen inte städats ordentligt. Smuts och bakterier bidrar även till spridning av virus samt bakteriesjukdomar vilket kan leda till ökad sjukfrånvaro på arbetsplatsen.

Rent på miljövänligt vis

-Som en seriös aktör inom städ- renhållningsbranschen tar vi givetvis hänsyn till vår miljö. Därför kommer här några ”gröna” städtips, säger Maria VD på Rut Gör Rent.

 1. Kalkrester i kaffebryggaren & vattenkokaren
  Lös 3 msk citronsyra i 5 dl fruktvinäger. Späd sedan blandningen i maskinen tillsammans med vanligt vatten. Koka upp vattnet i vattenkokaren alternativt sätt på kaffebryggaren. Vattenkokaren diskas ur med rent vatten. Kaffebryggaren diskas ur och körs igenom fyra gånger med rent vatten.
 2. Intorkade matrester i mikrovågsugnen
  Fyll en skål med vatten samt några citronskivor och ställ in i mikron på 600 watt i 30 sek. Nu kan du lätt torka ut gamla matrester.
 3. Dålig lukt i kylskåpet
  Lägg in en äppelhalva och byt ut den en gång i veckan. Det går även bra att ha ett litet fat med kaffesump i kylskåpet för att hålla den dåliga lukten borta.
 4. Illaluktande diskmaskin
  Häll ut kaffebönor och låt stå över dagen eller natten med stängd lucka.
 5. Smutsiga diskborstar och disktrasor
  Byt ofta och koka dem minst en gång per vecka för att ta död på bakterier.
 6. Få bort kalk i toalettstolen
  Häll en burk (eller flaska) med Coca Cola över kalkbeläggningarna i toaletten. Låt verka i minst en timme. Skrubba noga och spola.
 7. Fläckiga rostfria ytor
  Häll mineralvatten på hushållspapper eller på en microtrasa och torka rent.
 8. Smutsiga diskbänkar och diskhoar
  Blanda lika delar vatten och ättika i en sprayflaska. Spraya över diskbänk- och ho och låt verka en stund. Eftertorka med en microtrasa eller hushållspapper. Färska fläckar får du enkelt bort från diskbänken om du gnider den med urpressade citronskivor.
 9. Ta bort kalkfläckar
  Testa först med att ta bort fläckarna med ren ättika. Om det inte fungerar kan du istället koka 1,5 dl ättika med 1,5 dl vatten. Tillsätt sedan ¼ tsk salt. Lägg blandningen där kalkavlagringarna finns och låt verka minst en timme. Skölj därefter rent med vanligt vatten och torka torrt med hushållspapper eller en microtrasa. Paraffin fungerar också bra mot kalkränder.

Kvalitetskontroll av städtjänster

Maria Kjerstadius - Rut gör rentPå senare tid har det varit stor diskussion om bristfällig städning på framförallt skolor. Maria på Rut Gör Rent förklarar hur de säkerhetsställer kvaliteten på deras arbeten.

-Vi tror på att växa organiskt vilket gör att vi kan lägga tid på att säkerställa utbildning och kvalitet hos våra nyanställda. Vi tror även på att finnas lokalt vilket i praktiken innebär att så fort vi har ett visst antal kunder inom ett geografiskt område ser vi till att öppna ett kontor där. Idag har vi kontor i Täby och Åkersberga. Inom en snar framtid kommer vi även ha ett kontor i Saltsjöbaden. Våra kunder är väldigt nöjda med vårt fokus på kvalitet och många är kunder sen flera år tillbaka, berättar Maria.

Specialister på kontor och skönhetssalonger

Rut Gör Rent Sverige AB är ett privat städföretag som inriktar sig mot både privatpersoner och företag. På företagssidan fokuserar man på framförallt kontor, skönhetssalonger och daghem. Läs mer om Maria och Rut Gör Rent på www.rutgorrent.se och boka gärna in ett kostnadsfritt besök. Följ dem även på Facebook
Tony Hammarlund
tony@cemedia.se