Leif Gylbert – en plastikkirurg med nöjda patienter

Leif Gylbert – en plastikkirurg med nöjda patienter

Leif Gylbert - plastikkirurg
Leif Gylbert, som driver Plastikkirurgen Leif Gylbert AB på Sophiahemmet i Stockholm.

Att behöva lida av att ens ansikte ständigt utstrålar trötthet eller att skämmas för sin slappa mage eller för sina hängiga bröst bidrar inte till större kvalitet på livet. Men det finns ju hjälp att få. Leif Gylbert, som driver Plastikkirurgen Leif Gylbert AB på Sophiahemmet i Stockholm, har många års erfarenhet av estetisk kirurgi.

Efter att ha varit verksam på Plastikkirurgiska Kliniken på Karolinska Sjukhuset sedan slutet av 1970-talet startade dr Leif Gylbert den plastikkirurgiska kliniken på Sophiahemmet 1995. Här har han tillgång till nybyggda, moderna operationssalar och nyrenoverade vårdavdelningar med kunnig personal. Till mottagningen kommer patienterna för nybesök och återbesök. Här erbjuds även injektions- och laserbehandlingar. På mottagningen utförs den kirurgi som kan göras under lokalbedövning medan de operationer som kräver narkos utförs på Sophiahemmets centraloperation i moderna, välutrustade lokaler.
– Eftersom Sophiahemmet är ett känt namn har jag patienter från hela Mälardalen, ner mot Götaland och även en del från Norrland, säger Leif Gylbert.
Cirka 90 procent av behandlingarna utgörs av estetisk kirurgi, vilket innebär att ingreppen som regel inte är förknippade med sjukdomar utan motiveras snarare av medfödda eller senare utvecklade besvär från någon del av kroppen. Cirka 10 procent av operationerna är s.k. rekonstruktiv kirurgi, såsom till exempel tumörkirurgi då man tar bort hudtumörer som skickas för mikroskopisk analys.

Bröstoperationer vanligast

På Leif Gylberts klinik utförs allt från ansiktslyftning, bröstförstoring och bukplastik till fettsugning, hakplastik och pannlyft.
– Det vanligast förekommande är olika varianter av bröstoperationer. Det kan vara bröstförstoring, bröstreduktion eller byte av proteser efter 10-15 år. En del kvinnor kanske har ”rätt” volym på brösten, men de kan ha blivit slappa efter barnafödande och amning. Då kan man göra ett s.k. bröstlyft, berättar Leif Gylbert.
En stor mängd vetenskapliga arbeten har gjorts för att ta reda på hur silikonet påverkar kroppen. Inte i något vetenskapligt arbete har man kunnat påvisa något samband mellan silikon och sjukdom. På Leif Gylberts klinik används idag uteslutande proteser med något fastare gel som brukar jämföras med konsistensen hos geléhallon.

85 procent kvinnor

Könsfördelningen av patienter till estetisk kirurgi är cirka 85 procent kvinnor och 15 procent män.
– Jag har både äldre och yngre patienter, men framför allt är det medelålders kvinnor som har fött barn och kanske fått hudöverskott på magen eller hängande bröst efter en amningsperiod och barnafödande. Många äldre har också problem med att det hänger för mycket hud på halsen och vill sträcka upp det lite, berättar Leif Gylbert.

Nöjda patienter

Personal hos plastikkirurgenPatienterna är oftast mycket nöjda med de operationer som utförs på kliniken.
– Det är ju lite av vår målsättning. Vi satsar till 100 procent för att patienterna ska bli nöjda. Efter en operation kallar vi till ett antal återbesök för att fånga upp patienternas åsikter om behandlingen och resultatet och gör en korrektion utan kostnad om det skulle behövas.
Sjuksköterskor vid mottagningen är Ami och Lena, som är specialutbildade inom plastikkirurgi. På mottagningen arbetar även undersköterskan Catharina och läkarsekreteraren Eva.

Läs mer om kliniken på www.plastikkirurgen.com