Öka din livskvalitet med hjälp av ViktVäktarna

Öka din livskvalitet med hjälp av ViktVäktarna

Viktväktarna
Mat spelar en viktig roll rent socialt och man ska inte straffas för att man behöver tänka på sin vikt.

På senare tid har flera metoder uppmärksammats för att gå ned i vikt, 5:2 och LCHF är några exempel. Svenskar är kända för att gärna testa allt nytt och så har även varit fallet med dessa metoder. Få lyckas dock på lång sikt: endast nio procent klarar att hålla en ny diet i sex månader.*

En aktör som funnits med länge och fått mer än 1,8 miljoner svenskar att gå ner i vikt är ViktVäktarna.
– Vi tror inte på att utesluta eller förbjuda vissa livsmedel. Istället bör man ta till sig en mer hälsosam livsstil, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

ViktVäktarna startade i Sverige 1972 och har sedan starten hjälpt mer än 1,8 miljoner svenskar att gå ner i vikt. Verksamhet bedrivs på ca 220 orter i Sverige och kurserna leds av coach som har erfarenhet av övervikt eller fetma och har följt programmet från ViktVäktarna.

– När man besöker oss får man utbildning i området kost och hälsa, där även motion och personlig utveckling spelar en viktig roll. Att komma till insikt om vilket förhållande man har till mat och hur detta beteende kan förbättras är viktigt för ett varaktigt resultat säger, Karin Nileskog.

Deltagarna hos ViktVäktarna får stöd och support för att lyckas. Undersökningar visar att deltagande vid möten samt användande av de digitala hjälpmedel som finns på webben och i applikationen, leder till större viktnedgång än när man försöker gå ner i vikt på egen hand.**

Samma mat i familjen

Grillad entrecote med sötpotatis
Grillad entrecote med sötpotatis

– Vi tycker det är viktigt att alla i familjen äter samma mat. Det är vi vuxna som ansvarar för att lära våra barn sunda matvanor. När mamma eller pappa plötsligt inte äter två dagar i veckan, konsekvent väljer bort potatisen eller öser grädde på allt – då har man någonstans släppt det ansvaret, menar Karin Nileskog.

Det är också viktigt att se mat som något positivt och en källa till glädje. Genom en massa förbud är det lätt att göra maten till något skamligt och farligt, när det i själva verket handlar om något vi måste ha för att överleva. Mat spelar ju också en viktig roll rent socialt och man ska inte straffas för att man behöver tänka på sin vikt. Det finns ingen motsättning mellan god mat och en hälsosam vikt säger Karin Nileskog och fortsätter:
– Vi vill att man lär sig hur man äter hälsosamt under tiden man går ner i vikt. Då lägger man grunden för en hälsosam livsstil som håller på sikt. En livsstil som alla i familjen kan leva och må bra av.

ViktVäktarna Online

ViktVäktarna erbjuder även sitt kostprogram på webben. Detta passar för den som kanske inte har så lätt för att ta sig till ett möte eller av någon anledning vill sköta sin viktminskning på egen hand.
– I denna service ingår det både digitala redskap på webben samt applikationer och för många är detta en bra start på sin resa mot ett hälsosammare liv. Vi ser givetvis helst att alla väljer vårt full-service alternativ, d v s det personliga mötet i kombination med det digitala, men att starta på webben kan vara ett lite enklare sätt att först bekanta sig med programmet, säger Karin Nileskog.

Karin Nileskog har varit kostansvarig på ViktVäktarna i snart 20 år och hennes och ViktVäktarnas mål är att hjälpa sina medlemmar till ett fortsatt rikt socialt liv där restaurangbesök, umgänge med familj och vänner är naturliga inslag och inte något som man måste avstå ifrån bara för att man tänker på sin vikt.

* Visar en undersökning genomförd av analysinstitutet Norstat, 21-28 oktober 2013.
1000 CAWI-intervjuer med män och kvinnor, 18-65 år, representativt för Sverige i webbpanel med sannolikhetsbaserat urval.
* B * Baserat på en 6-månaders undersökning.
** Baserat på en 6-månaders undersökning. Nguyen V et al. Obesity 15 (9S): A221, 2007