Slipp glasögon efter gråstarrsoperationen

Slipp glasögon efter gråstarrsoperationen

Stockholms ögonklinik - gråstarrsoperation
Det är en enkel operation och oftast kan du se bättre redan dagen efter.

Varje år opereras ca 90 000 människor för grå starr eller katarakt. Det många inte vet är att när man byter ut linsen i ögat vid en gråstarrsoperation så kan man välja speciallinser som korrigerar ålderssynhet, astigmatism och andra synfel.

Grå starr drabbar framförallt personer över 60 år men kan drabba människor i alla åldrar och är något vanligare bland kvinnor. Det som händer är att linsen börjar bli grumlig och blir allt mindre genomskinlig vilket försämrar synen gradvis. Vanligaste symtomet är att synskärpan försämras och synen blir lite dimmig och disig.

Andra typiska symtom som kan uppkomma kan bl.a. vara ljuskänslighet, förändringar i färgseendet, dubbelseende, bländningsbesvär och svårigheter att se konturer. Det varierar ofta från person till person vilka symtom man upplever.

Enkel operation

Operation är den enda behandlingen vid grå starr. Det är en enkel operation och oftast kan du se bättre redan dagen efter. Tekniken är idag väldigt avancerad och görs med modern ultraljudsteknik som ger en snabbare läkningsprocess.

Operationen tar knappt 15 min då man tar ut den gamla linsen och byter ut den mot en ny konstgjord lins. Det bästa är att du dessutom kan gå hem direkt efter operationen.

Få hjälp med andra synfel samtidigt

Normalt sett använder man det som kallas en monofokal lins vid ett linsbyte och då behöver du i regel glasögon på nära håll, om du önskar normalsynthet på långt håll. Har du även andra synfel så som ålderssynthet eller astigmatism (brytningsfel) så finns möjligheten att välja en speciallins som rättar till dessa synfel.

Tillsammans med din läkare så kan du få information om du kan få en sådan speciallins för andra eventuella synfel. Dessa linser ger glasögonfrihet för cirka 90 % av patienterna.

Har du fått din operation via landstinget och bor i Stockholms eller Hallands landsting så har du möjlighet att endast betala mellanskillnaden för speciallinserna. Detta system kallas co-payment och har visat sig väldigt framgångsrikt.

Sveriges största privata ögonklinik

Bo Philipson - leg. läkare, ögonspecialist och professorStockholms Ögonklinik vid Sophiahemmet är Sveriges största privata ögonklinik med 20 ögonläkare. Välutbildad personal med lång erfarenhet utför varje år nästan 5000 gråstarrsoperationer. Grå starr är ett av de vanligaste besvären som man behandlar. Men man gör all typ av ögonkirurgi så som refraktiv ögonkirurgi av olika synfel, RLE & ICL-linser, ögonlockskirurgi, behandling av makuladegeneration (gula fläcken), näthinnekirurgi samt flera andra typer av ingrepp och behandlingar.

-Vi har ambitionen att göra all ögonkirurgi, säger Bo Philipson leg. läkare, ögonspecialist och professor.

Stockholms ögonklinik tar emot patienter från landstinget via vårdvalet såväl som privata kunder och kunder via försäkringsbolag. Även om vissa av besvären man behandlar så som grå starr bekostas av skattemedel så väljer många att betala extra för att få senaste teknik och avancerade linser.

Vill du veta mer om grå starr, ögonkirurgi och Stockholms Ögonklinik så kan du besöka www.stockholmsogonklinik.se

 
Tony Hammarlund
tony@cemedia.se