Ta kontroll över din egen hälsa

Ta kontroll över din egen hälsa

Anthrop Pharma - självtester
Det är läkemedelsbolaget Anthrop Pharma, som har lanserat självtesterna på marknaden och som idag finns att köpa såväl på den egna webbshopen som på www.apotea.se

Genom ett enkelt självtest kan man idag kontrollera om man har till exempel glutenintolerans, underlivssvamp och magsårsbakterier. Det är läkemedelsbolaget Anthrop Pharma, som har lanserat självtesterna på marknaden och som idag finns att köpa såväl på den egna webbshopen som på www.apotea.se. Från och med 2014 kommer de även att börja säljas på apotek, först ut är Apoteksgruppen.

Anthrop Pharma är ett högspecialiserat företag inom den nordiska hälso- och sjukvårdsmarknaden med fokus på kommersialisering av innovativa behandlingar för särskilda medicinska behov.
Företaget startades av Leif Olsson och Peter Prahl 2010.

– Vi startade med antikroppar för behandling och förebyggande av svåra infektioner riktade framför allt mot specialistsjukvården. Sedan har vi utvecklat sortimentet. Vi har tittat på vad det finns för behov på marknaden och vi har fastnat för självtester, berättar Leif Olsson, som har arbetat inom läkemedelsbranschen sedan 1989.

Att köpa graviditetstester på Apoteket är etablerat sedan länge, men nu kommer fler och fler produkter för att göra självdiagnostik.

Avlastar sjukvården

– Det var en viss skepsis från sjukvården då Apoteket marknadsförde glutentester 2012. Men vi anser att konsumenterna kan ta kontroll över sin egen hälsa med hjälp av självtester. På så sätt avlastar man ju också sjukvården. Vi anser att sjukvården ska ta hand om sjuka, men när det gäller självdiagnostik kan man mycket väl genomföra det själv, säger Leif Olsson och fortsätter:
– Mycket av det som finns på Apoteket idag bygger ju på egenvård. Det kan även vara mot ganska allvarliga åkommor som astma och magsår. Men skulle du få ett oönskat svar på ett genomfört självtest kan det ändå vara relevant att uppsöka vårdcentralen för fortsatta råd och rekommendationer för behandling.

Verksamheten för Anthrop Pharma grundar sig på nära samarbeten och partnerskap med ledande läkemedels- och medicinteknikföretag som vill sälja och marknadsföra sina produkter i Sverige eller Norden, men saknar egen representation.

Snabba svar

– Styrkan med självtesterna är att man slipper vänta på svar från något labb. Man läser bara instruktionerna, utför testet och får svar inom fem minuter till tio minuter. Konsumenterna har varit mycket nöjda och tycker det är bra med ökad tillgänglighet, berättar Leif Olsson.

Det finns flera skäl till att genomföra ett självtest innan man köper en receptfri behandling på apoteket. Ett exempel är att om kvinnor har vaginal klåda så behöver det inte alltid vara svamp. Då kan receptfria svampmedel istället leda till överbehandling, vilket i sin tur kan leda till kroniska besvär.

– Det är ju viktigt att man startar i rätt ände. Testa först och behandla sen, menar Leif Olsson.
Anthrop Pharmas produkter finns att köpa på Apoteket, den egna webbshopen och på www.apotea.se, som är ett webb-apotek godkänt av Läkemedelsverket.

Anthrop Pharma kommer att utöka sortimentet på konsumentsidan inom självtester och kommer även att erbjuda allergitester under 2014. Läs mer om Anthrop Pharmas produkter på www.anthroppharma.se