Trådlösa hörselhjälpmedel ökar delaktigheten

Trådlösa hörselhjälpmedel ökar delaktigheten

Comfort Audio - trådlösa hörselhjälpmedel

Comfort Audio utvecklar och tillverkar hörselhjälpmedel för personer med nedsatt hörsel.
Företaget grundades i Halmstad 1994 och är idag etablerat i både Europa och USA. Produkterna finns på ett 20-tal marknader runt om i världen.

Comfort Audio startades av klasskamraterna Carljohan Lagervall och August Pansell och det hela började som ett examensjobb på Utvecklingsingenjörslinjen i Halmstad. Killarna deltog i en tävling som presenterades av Ny Teknik om hjälpmedel för hörselskadade i konferenssituationer. De vann tävlingen och därmed var framtiden utstakad för de två utvecklingsingenjörerna – företaget grundades och de skulle ägna sin kraft åt nya produkter för hörselskadade.

– Problemet med vanliga mikrofoner är att de tar upp allt ljud, men Carljohan och August hade uppfunnit en konferensmikrofon som tog upp ”rätt ljud” för hörselskadade. Detta hade inte gjorts tidigare, berättar Anna K Lejon, leg. audionom på Comfort Audio.

En bekvämare vardag

Hörselhjälpmedel från Comfort Audio hjälper dem som har nedsatt hörsel att höra bättre där det är mycket bakgrundsbrus, till exempel på arbetsplatsen, i skolan eller i hemmet. Hörselhjälpmedlen fångar upp och behandlar ljudet innan det trådlöst når hörapparaten eller hörselimplantatet. De filtrerar bort störande bakgrundsljud och förtydligar tal. Det renare ljudet gör den hörselskadades vardag bekvämare och man slipper lägga så mycket energi på att försöka höra.

”Rensar bort sorlet och gör talet tydlig”

– På mitt jobb är det högt tempo och många människor i rörelse. Tidigare ansträngde jag mig hela tiden för att höra, det var otroligt energikrävande. Med mina nya hörselprodukter är det en helt annan sak. De rensar bort sorlet och gör talet tydligt. Jag slipper spänna mig och är inte alls så trött efter en arbetsdag. Mina arbetskamrater är också glada och tycker det fungerar jättebra, berättar Birgitta Martinsson som arbetar i kassan på en personalrestaurang.

Först i världen

Comfort Audio Digisystem– Comfort Audio var först i världen med att lansera hörselprodukter som både kunde sända och ta emot ljud digitalt. Detta var 2007 och vi var ensamma med produkten ända tills i år då en annan aktör kom fram med en liknande lösning. Det är ett bevis på att det är komplicerade produkter, säger Anna K Lejon.

Missionen hos Comfort Audio är att med ledande teknik och innovativa lösningar ge människor möjlighet att obehindrat utbyta tankar och idéer i alla situationer genom livet.

– Som audionom talar man mycket om brusförhållanden, det vill säga tal i förhållande till brus. Om vi skulle ha haft det här telefonsamtalet när jag hade stått i en biofoajé så skulle sorlet runt omkring nästan dränka min röst. Med våra produkter kan vi framhäva talet och filtrera bort bruset, berättar Anna K Lejon och fortsätter:
– Inför framtiden vill vi växa och bli större, ta tekniken framåt och bli ännu bättre än idag. Vi vill ju hjälpa alla hörselskadade så att de har samma möjligheter som normalhörande.

Läs mer om Comfort Audio och deras produkter på www.comfortaudio.se