En viktig försäkring för dig som jobbar

En viktig försäkring för dig som jobbar

Arbetslöshetskassan Vision
För dig som arbetar i en administrativ tjänst inom kommun och landsting är Arbetslöshetskassan Vision valet för dig.

Att ha en försäkring om du skulle bli arbetslös är en viktig säkerhet. Det borde vara en självklarhet för alla som arbetar att vara medlem i en a-kassa, men fortfarande är det många, framförallt unga, som avstår att vara med.

Idag finns det 29 a-kassor, de flesta med facklig anknytning. A-kassorna är fristående från fackförbunden men samarbetar tillsammans inom olika områden.

Grundkraven för att få ersättning från a-kassan

För att få ersättning från en a-kassa behöver du uppfylla två grundkrav. Du behöver ha arbetat minst 80 timmar per månad under 6 av de senaste 12 månaderna samt vara anmäld på Arbetsförmedlingen.

Om du har varit medlem i a-kassan under de senaste 12 månaderna kan du få inkomstbaserad ersättning på 80 % av din genomsnittliga lön, men högst 680 kronor per vardag. Annars kan du få grundersättningen som är upp till 320 kronor per vardag.

Du får ersättning mellan jobb

– Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring och inte en yrkesförsäkring. Du som uppfyller villkoren får pengar under tiden som du aktivt försöker att få ett nytt jobb. Du kan inte låsa dig till att bara söka en typ av arbeten, säger Henrik Nordler, försäkringsansvarig på Arbetslöshetskassan Vision.

Så söker du ersättning

För att din ansökan ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att du så snart du kan skickar in rätt uppgifter och blanketter.
– Ring oss gärna och stäm av att din ansökan är så komplett som möjligt innan du söker ersättning, säger Malin Adolfsson på Arbetslöshetskassan Vision.

 1. Anmäl dig på Arbetsförmedlingen
  På din första dag som arbetslös ska du anmäla dig på Arbetsförmedlingen.
 2. Du får ett brev med användaravtal för e-tjänsten
  När du har anmält dig så får du ett brev med instruktioner och användaravtal för vår e-tjänst. Här hittar du blanketter, och det är här du fyller i dina kassakort.
 3. Anmälan om arbetslöshet
  Fyll i blanketten anmälan om arbetslöshet. Det är viktigt att du svarar på alla frågor.
 4. Arbetsgivarintyg
  Be de arbetsgivare du haft de senaste 12 månaderna att skriva ett arbetsgivarintyg, som de hittar på vår hemsida. Skicka sedan in dessa i original.
 5. Skicka in handlingar
  Kontrollera att blanketterna är komplett ifyllda och posta dem till din a-kassa. Beroende på din situation behöver du ibland skicka in fler handlingar.
 6. Kassakort
  Det sista steget är att fylla i dina kassakort, som är din formella ansökan om ersättning.

– Har vi fått in alla handlingar med korrekta uppgifter så tar vi sedan ett beslut så snabbt som möjligt. Är det några uppgifter som saknas så kontaktar vi dig, berättar Henrik.

– Regelverket kan verka krångligt, men vi arbetar ständigt för att underlätta för våra medlemmar, säger Aby Lindberg, utredare på Arbetslöshetskassan Vision.

A-kassan för dig inom kommun och landsting

Medarbetare Arbetslöshetskassan Vision
Aby, Malin & Henrik

För dig som arbetar i en administrativ tjänst inom kommun och landsting är Arbetslöshetskassan Vision valet för dig. Du kan även arbeta i privata företag inom skola, vård och omsorg, inom Svenska kyrkan eller en ekumenisk organisation.

Arbetslöshetskassan Vision grundades 1969 och har idag ungefär 127 000 medlemmar.

Visions inkomstförsäkring

Om du är med i både Arbetslöshetskassan Vision och fackförbundet Vision har du möjlighet att söka ersättning via fackförbundets inkomstförsäkring.

Om du tjänar över a-kassans tak, dvs. 18 700 kr i månaden, kompletterar inkomstförsäkringen din ersättning från a-kassan så att du får cirka 80 % av lönen vid arbetslöshet. Inkomstförsäkringen gäller i 160 dagar. Du kan även välja en tilläggsförsäkring för ytterligare 100 dagar.

Läs mer på www.akassanvision.se